Coneixedors de la pressió i tensió que esteu vivint en aquests moments, totes aquelles  persones que  esteu en primera línia d’acció en aquesta alerta pel coronavirus (sanitaris, personal de neteja, administratius, cuidadors, gerents…), voldríem donar-vos algunes recomanacions per si us són d’ajuda i us permeten cuidar-vos al màxim. 

Situació temporal

Aquesta situació d’emergència, és una situació temporal. Potser es pot allargar, però recuperarem les nostres vides. Ens hem d’organitzar per una temporada, no és per sempre.

Seguiment de les notícies

És important que ens mantinguem informats de la situació, però també és important que gestionem aquesta informació de manera que ens ajudi. Si notem que ens genera massa ansietat, la podem dosificar, uns  2 cops al dia. Es tracta que ens ajudi a ubicar-nos i no a desbordar-nos.

Horaris laborals

Probablement són dies que els teus horaris habituals es veuen alterats, i potser també algunes de les teves funcions. Les necessitats són moltes, però tothom tenim un límit, si en algun moment consideres que has de parar, comunica-ho als teus superiors. Escolta el teu cos, no cal ser un “superheroi”. Si sobrepasses el teu límit, no serà bo ni per tu ni per la comunitat. Entén i accepta que cadascú tenim el nostre límit. Tots ens hem de cuidar.

Suport familiar

Demana als teus familiars, que deuen estar confinats:

 • Que et garanteixin tot el necessari quan siguis a casa: menjar, higiene personal…
 • Que prenguin consciència del teu esforç i cansament, i en conseqüència, t’alliberin de les teves tasques domèstiques habituals. Mentre ets fora de casa cuides dels altres, a casa t’has de cuidar tu, ells han de cuidar de tu.

Gestió de les teves emocions

És probable, que les situacions que estàs vivint, facin aflorar algunes emocions que habitualment gestiones bé, però ara et resulta més complicat.

 • La por pel contacte continuat amb persones que no saps si estan infectades, i el fet de no tenir totes les mesures preventives en els centres hospitalaris, residencies… et generen un estres suplementari. Això pot derivar en ansietat, més difícil de manejar. Quan sentis que això s’apodera de tu fes un petit recés. Recorda que estàs fent tot el que està a les teves mans per protegir-te. Busca un espai reservat, les tècniques de relaxament ajuden molt, concentrat en el teu cos, fes unes 10 respiracions profundes, fins que recuperis el teu equilibri. Fes-ho tantes vegades com ho necessitis durant la teva jornada laboral. També t’ajudaria fer-ho abans de començar la jornada i en el teu descans.
 • La ràbia per tot el que estem vivint i com t’afecta a tu directament també incrementarà. Necessites treure-la. Espontàniament et sortirà queixar-te, però no és l’únic canal, ni el que més et descarrega. Busca algun objecte (coixí…) contra el qual descarregar físicament tota l’acumulació d’energia que et sobrecarrega, ha de ser un objecte amb el qual no et facis mal. La ràbia acumulada et generarà massa tensió i tendiràs a fer contractures que et faran mal. Si quedes instal·lada en la queixa, patiràs molt més, hi ha moltes coses que no depenen de tu per molta raó que tinguis. Si tens una via eficaç de queixa, fes-la servir, però anar remugant encara et manté més tensa.
 • La impotència també pot ser que et neguitegi. Veure tot el que et toca fer, amb poc temps, molta pressió… Atura’t un moment i organitza mentalment o per escrit totes les tasques encomanades, prioritzant-les segons necessitats, les vas fent tan de pressa i bé com puguis, però no corris, són molts dies sota pressió.
 • La frustració serà una companyia indesitjable en aquests moments. Centra’t en el que SI pots fer, no en allò que no pots. Mentre et dediques a pensar en el que no podràs fer, o que tu ho faries d’una altra manera estàs deixant de fer el que convé.

Gestió de les emocions amb companys a la feina

Els conflictes entre companys en situacions límits són més habituals, tots tenim més tolerància, coses que en altres moments no serien un problema ara ho són.

 • Intenta desenvolupar el màxim d’empatia, els teus companys estan igual que tu.
 • Inverteix les energies en buscar solucions i no en assenyalar conflictes.
 • Deixa de banda els termes absoluts “tu sempre”, “tu mai”, parla del tema que us ocupa i no descarreguis temes pendents, no és el moment, ja el trobaràs si el busques, però ara no.
 • Abans de plantejar una qüestió, pensa bé com ho faràs. En aquests moments l’espontaneïtat, degut a la càrrega emocional, et pot fer una mala passada.

Quan arribis a casa

 • Segur que la família té ganes de tenir-te a casa, potser quan arribis volen explicar-te un munt de coses. En la mesura del possible, que t’expliquin el que sigui urgent, la resta pot esperar a que tu t’hagis pres la teva estona per ressituar-te.
 • Ves a la teva habitació, prepara’t per una bona dutxa o bany, aprofita per relaxar-te i mimar-te. Després de la dutxa, hidrata la pell, t’ho agrairà. Si la música t’ajuda, busca la que t’agrada i així, sense pressa, vas recuperant el teu estat interior de calma.
 • Si tens possibilitat, fes algun estirament o relaxament, també t’ajudarà. No és el mateix que una mica d’exercici però el teu cos ho agrairà.
 • Ja estàs preparada per escoltar a la família o companys de pis en millors condicions, amb ganes de compartir aquella estona. Segur que el tema estrella sortirà, el coronavirus, però procura que no sigui l’únic. Segur que ja moltes altres coses de les quals xerrar.
 • Alimentat bé. Intenta mantenir un bon horari de descans. El teu cos ha de recuperar energies per l’endemà.
 • El contacte social el necessitem tots, però no dediquis massa estona a les xarxes socials, si això va en detriment del teu descans. T’has de cuidar molt.

 

Categories: Coronavirus

Deixa un comentari