Fa uns anys vam començar a veure pel carrer gent amb uns rètols que deien: “regalo abraçades”, iniciativa, en aquests termes, que va donar lloc a molts comentaris, i ens va fer pensar.

En el meu treball quotidià a la consulta, em trobo sovint recomanant l’efecte positiu del contacte físic, de les abraçades, les carícies. En moments difícils, tant entre els adults com amb els nens, el contacte físic sincer, amb un ésser estimat, és d’un valor incalculable. Els neuròlegs tenen comprovada la reacció física que es genera: un estat emocional que predisposa cap a la serenitat, la cohesió interior, un sentiment de complitud, de comunió amb un mateix i amb l’altre.

Abraçada

 

Sovint, en situacions de conflicte, tan habitual a les relacions humanes, és freqüent pensar que les paraules conforten, i és cert en determinades circumnstàncies, però res com una mirada de complicitat i una bona abraçada. El contacte físic ens situa més a prop d’aspectes primaris, instintius; el llenguatge verbal, en canvi, té un registre racional, vinculat a l’aprenentatge, a la socialització i, per tant, l’impacte emocional és diferent.

Amb el “regalo abraçades”, quan volem generar un canvi en la situació de conflicte que estem vivint, tenim un accés més directe a les emocions si utilitzem el camí adequat que ens pot predisposar a un enteniment millor i així poder fer una gestió del problema des de l’afecte.

De la mateixa manera, tant en situacions d’alegria com de tristesa, tenen efectes similars. Les abraçades són el complement necessari per digerir adequadament les experiències emocionals intenses. El marc de contenció emocional que ens proporcionen, ens permet una relació amb el nostre entorn ple de la calidesa necessària per viure una integració personal més complerta.

Marga Pérez i Herms
Psicòloga i Psicotera

This post is also available in: Castellà


Deixa un comentari