Home contempla el paisatge des de les faldes de l'EverestÉs força habitual que a final d’una etapa vingui la necessitat de fer balanç, és a dir, que pensem on erem, on som i sobretot cap on anem.

Els esdeveniments que marquen un canvi d’etapa són diversos: l’edat (especialmement els canvis de dècada), la feina, el canvi d’estat civil, una mort propera, i en general qualsevol esdeveniment que tingui certa trascendència en la nostra vida.

Però els dos períodes més freqüents en què acostumem a fer-ho són: les vacances i a final d’any.

La manera de fer els balanços dependrà, fonamentalment, de la personalitat de cadascú. Uns valoren el més positiu, d’altres els aspectes més negatius, d’altres no saben com posar-s’hi. En general d’aquest balanç s’acostuma a arribar al punt de formular nous propòsits. Un propòsit és la punta de l’iceberg d’un projecte, les maneres concretes de com dur a terme el projecte que representa un camí a seguir, d’alguna manera assenyalen el nostre nord.

Quan una persona té dificultats per elaborar el seu projecte de vida se sent perdut, desorientat, i això, en determinades circumstàncies, es pot traduir en ansietat. Una possible manera de fer un projecte seria:

  • Posar-s’hi amb tranquil·litat per poder valorar projectes passats. Quins van funcionar i quins no, i analitzar, en la mesura del possible, què ens va apropar a l’èxit i què va dificultar-ho.
  • Prendres el temps necessari per esbrinar nous interessos, tot analitzant les motivacions que ens mouen cap al canvi.
  • Valorar les capacitats de què disposem, les habilitats, i en general els recursos que tenim per engegar el nou projecte, i valorar els pros i contres que se’ns acudeixin.
  • Revisar les nostres prioritats per valorar la concordànça de tot plegat.
  • Tenir en compte si és un projecte personal o si necessitem implicar a d’altres.
  • Intentar posar-nos en situació per poder preveure una mica com ens sentirem en el canvi i quin procés haurem de seguir fins arribar-hi.
  • Buscar l’energia suficient dins nostre per iniciar aquest nou camí.

Els proposits que som capaços d’aconseguir són els que provenen de l’elaboració d’una situació i que responen a tot el treball mental previ, tot i que de vegades no som plenament conscients d’aquesta feina prèvia. Els propòsits que són fruit d’un rampell en rares ocasions els aconseguim,  però tenen el seu valor. Els rampells serviran per començar a elaborar una situació i a prendre consciència d’alguna necessitat o desig del qual fins llavors no teníem plena consciència.

Marga Pérez i Herms
Psicòloga i Psicoterapeuta

This post is also available in: Castellà


Deixa un comentari