Tots hem sentit explicar les bondats d’una dieta variada i equilibrada per tenir una bona salut física, la dieta mediterrània. Pensant en la salut mental veig que la recomanació també és encertada.

dues-persones-que-es-miren

Quan ens donem l’oportunitat d’observar el nostre pensament, d’aturar-nos a mirar endins, podem gaudir de les sensacions que generen els records bonics, notar la tensió de les imatges doloroses, sentir el confort de les abraçades rebudes, i així un ampli ventall d’emocions i sensacions que ens fan un recorregut per la nostra vida a través del pensament.

Quan ens donem l’oportunitat d’observar les persones del nostre entorn, d’aturar-nos a mirar enfora, les nostres percepcions ens evoquen un munt de sensacions i emocions. Si ens mirem amb algú conegut, probablement sabrem quin és el seu estat d’ànim, fins i tot de vegades amb un desconegut podem captar com està. El somriure, la mirada, la tensió de la cara, la seva postura corporal… tot ens informa de quin és el seu estat d’ànim; els nostres pensaments i les nostres emocions s’expressen a través del nostre cos. El nostre cos parla de la nostra ment.

Quan ens donem l’oportunitat d’observar el món, també ens parla. Una música, la llum, el sol,… tots els estímuls externs també ens generen sensacions i emocions que influeixen en el nostre estat d’ànim.

Així doncs, aquest flux entre els pensaments interns, els elements externs, i el diàleg entre ells va creant l’estat emocional, que si ens donem l’oportunitat, serem capaços d’observar. Algunes persones relaten la sensació de vertigen quan veuen que “el cap no s’atura”, deixar la ment en blanc és ben complicat. De vegades la velocitat del pensament és supersònica, les idees, les imatges, es van succeint sense parar, no podríem posar-hi paraules al mateix ritme, ni que ho intentéssim. La ment és ben complexe, ens pot generar ben estar però, també, tot sovint els pacients pregunten què poden fer per sentir-se millor quan la seva ment està sobrepassada. La meva primera resposta és: diverteix-te. És fàcil de dir, però quan una persona està patint, que n’és de difícil!!

mirant-paissatge-2

Aquí entra en solfa la recepta de: “dieta variada i equilibrada”, per alimentar bé el nostre pensament i recuperar el benestar emocional. La recepta és: equilibri entre el temps de treball, lleure i descans. I això serveix per a adults, pels joves, pels infants.

Habitualment, el temps destinat al treball i el tipus de treball és força estable. Segur que si tenim una feina que ens agrada i uns companys als quals apreciem, la jornada laboral serà plàcida. I si no és el cas, doncs cal posar prou distància emocional per valorar el que ens aporta quant a estabilitat econòmica i no dedicar-hi massa emotivitat. Pels infants l’escola seria l’equivalent, segur que una escola que estimuli bé les capacitats i respecti els ritmes personals serà més agradable.

El temps destinat al descans també aniria bé que fos estable, cadascú necessitem un temps que anirà variant amb l’edat i depenent de l’activitat. Fóra bo que cadascú fes una valoració acurada de quin és el seu temps de descans i el respectés. Respectar el propi descans és respectar-se un mateix, i ajudar als fills perquè ho aprenguin és un gran regal que els hi podem fer com a pares.

El tercer element de la recepta, el temps de lleure, és el que ens dóna més joc en la nostra “alimentació emocional”.

En la mesura que som capaços de donar una “dieta variada” d’esbarjo, equilibrem la nostra ment. El fet de realitzar activitats diferents, sols o acompanyats, dóna una varietat d’estímuls. L’efecte que produeix serà el mateix que si fem una sessió de gimnàs en la que treballem una mica tots els muscles i uns bons estiraments, en sortim nous.

liceu-musicaOcupar bé el nostre temps lliure fent activitats que ens agraden, que ens estimulen, que ens relaxen, que ens diverteixen, que ens interessen, que ens cansen físicament, que ens entretenen… va satisfent els nostres espais mentals i aquests s’equilibren. No es tracta de buscar una cosa que reuneixi molts requisits, això és complicat, anar variant és més simple i possible.

Està clar que les persones que tenen un hobby això no ho necessiten tant, ja tenen la manera d’evadir-se en el seu món de fantasia amb aquella activitat, el confort que senten els ajuda a trobar el seu equilibri. No hem de confondre hobby amb “addicció”. El hobby és l’activitat que ens ocupa en el temps lliure, l’addicció ens allunya de responsabilitats i necessitats, deixem de fer coses necessàries per aïllar-nos, refugiar-nos, amagar-nos del patiment emocional. Per la resta dels mortals sense hobby, la recepta és eficaç.

Quan ens sentim tristos, perduts, rebusquem en els records i trobarem coses que en altres moments han sigut agradables per nosaltres, fins i tot coses que ens hauria agradat fer i mai hem trobat el moment. Cal ser bondadosos amb nosaltres mateixos i respectuosos. Cal detectar les necessitats i trobar la manera de resoldre el nostre estat de desequilibri. I malgrat la por de no quedar satisfets o la por de no sortir del nostre estat de depressió, confusió, o desassosseg, segur que de  mica en mica ens en sortirem. Cal perseverança, al final hi ha premi!!

rellotge-analogic-2De vegades a grans problemes busquem grans solucions, a voltes cal, però de vegades a grans problemes hi ha solucions molt simples, coses de cada dia: passejar, fer ganxet, fer pastissos, aprendre informàtica, participar d’un moviment social, una bona companyia, fotografiar, cantar, fer esport, i un llarg etc. Algunes costen diners i d’altres no, en definitiva omplir de bons aliments la nostra ment sempre fa bé.


Hi ha persones que necessiten aturar el seu ritme frenètic dedicat a la “feina” del món laboral, de casa, dels fills. D’altres necessiten augmentar el seu ritme, no quedar-se a casa mirant programes de TV de manera sistemàtica, programes que fan servir per viure la seva vida a través de personatges. Cadascú veurà per on es desequilibra i per on ha de retrobar el seu benestar emocional.

Endavant amb la bona cuina emocional!!

Marga Pérez i Herms

Psicòloga i Psicoterapeuta

This post is also available in: Castellà

Categories: Generals

Deixa un comentari