Quan es pot considerar que una persona pateix d’insomni?

Comptant ovellesLa quantitat d’hores que una persona necessita dormir i la manera de repartir-les no és una quantitat exacta, però cadascú coneix més o menys què necessita per descansar i afrontar el nou dia.

Direm que una persona pateix d’insomni quan d’una manera persistent no pot dormir aquest mínim d’hores necessàries i dins del seu horari habitual.

De vegades hi ha situacions d’insomni transitòries lligades a algun fet important de la nostra vida, tant si és alegre com trist. Això, encara que també és una alteració de la son s’ha de veure de manera diferent de la persona que sempre, o per qualsevol cosa, no pot dormir.

Quan una persona no pot dormir de manera persistent ha d’ entendre’s com una forma de manifestar un estat de preocupació, d’ansietat important. S’ha d’entendre com una senyal d’alerta que ens avisa que alguna cosa dins nostre no va bé.

Quins són els dos tipus d’insomni?

Un és el que anomenem insomni de primera hora, que és el que pateixen les persones que quan es posen al llit no es poden adormir fins al cap de molta estona, hores. Acostuma a donar-se en persones que acumulen molta tensió durant el dia, no vull dir persones que fan molta activitat, sinó que es carreguen amb el que fan.

L’altre és l’insomni de segona hora que és el que pateixen les persones que quan ja han dormit una estona o unes hores ja no es poden tornar a adormir. Aquest acostuma a donar-se en persones que el fet d’afrontar el nou dia és un esforç tan enorme, que s’han de preparar per poder tirar endavant, se senten mancats d’energia per començar el dia.

Per tant, que hi ha sempre al darrere de l’insomni?

Al darrere de l’insomni sempre hi ha una persona que pateix, una persona insatisfeta. L’insomni és la manera d’expressar que ens manca algun recurs per afrontar la situació que estem vivint. Que no sabem com afrontar amb èxit, amb satisfacció algun aspecte de la nostra vida.

Totes les persones tenim sempre alguna que altra preocupació però quan ens arriba a treure la son vol dir que té certa envergadura.

Moltes vegades no és una sola cosa sinó que són un munt de petites coses que fan un feix. Potser per això és més difícil localitzar què passa.

S’acostuma a tractar l’insomni amb medicació per dormir. Però com tots els problemes que radiquen en la ment, sinó s’aborda la causa, moltes vegades, quan es deixa la medicació es torna a patir d’insomni perquè el problema continua allà.

Malauradament hi ha persones que pateixen aquest trastorn durant anys, i ni tan sols es plantegen la possibilitat de curar-lo. Malgrat que el seu estat d’ànim queda totalment alterat per no poder descansar.

Així doncs, quina seria la manera eficaç de tractar l’insomni?

Doncs com qualsevol altra malaltia:un bon diagnòstic, és a dir buscar les causes que provoquen aquest trastorn perquè d’aquí se’n derivaran les possibles solucions.

Evidentment no és una solució ràpida com la de la pastilleta que t’adorm, però sempre és més reconfortant pensar que ets capaç de resoldre els teus problemes, o que ets capaç de buscar ajuda quan tu sol no pots.

Cada disciplina té les seves competències i les seves limitacions, cal fer servir bé cadascuna. Els psiquiatres receptaran les seves medecines, que moltes vegades són indispensables, i els psicòlegs estimularan el pensament perquè el pacient pugui trobar la manera de viure a gust amb si mateix.

Marga Pérez i Herms

Psicòloga i Psicoterapeuta.

This post is also available in: Castellà

Categories: Insomni

Deixa un comentari