Bebè dorm a la maEl naixement d’un fill sempre és un moment especial pels pares, un munt d’expectatives i projectes es posen en marxa a través del vincle que es va generant amb la seva presencia.
Sovint la mare necessita un temps per recuperar-se de l’esforç físic i mental que li ha suposat l’embaràs i el part, cal optimitzar les energies que inicialment no són moltes.
És força habitual que el nadó comparteixi l’habitació dels pares. Les motivacions són diverses: la facilitat per atendre’l durant la nit fins que va regulant l’horari de vigília-son, el desig de tenir-lo a prop i gaudir d’ell, la por a qualsevol incidència durant la nit que pugui passar desapercebuda, si ha de compartir habitació amb un germà pot preservar el descans del gran fins que el nadó reguli els horaris, i potser d’altres situacions particulars.
De vegades veiem que aquesta estada s’allarga per causes que poden ser justificades però que també poden representar alguna dificultat dels pares per diferenciar quin és l’espai de la parella i quin és l’espai dels fills. Deixar que l’espai de la parella, el de la seva intimitat, quedi invadit pels fills difícilment revertirà en un bon acoblament familiar i de retruc no afavorirà un bon desenvolupament per la individuació dels fills.
Els pares són els puntals essencials dels fills, però això no implica una presència física de manera continuada.
Segur que el canvi d’habitació pot representar un cert neguit per pares i fills, però malgrat això s’ha de poder afrontar posant en marxa cadascú els seus recursos com caldrà en tants d’altres moments a la vida. No viure-ho com un drama transmet implícitament la capacitat de tots plegats de fer-hi front com un pas més del creixement i de la maduració en la relació.

Marga Pérez i Herms
Psicòloga i Psicoterapeuta

This post is also available in: Castellà


Deixa un comentari